U kunt ons uiteraard ook inschakelen voor het aanplanten of verplanten van bomen. Mocht u al een specifieke boomsoort en plek (standplaats) in gedachten hebben, dan kunnen we adviseren of de boom op deze standplaats goed tot zijn recht kan komen. Daarbij houden we vooral het eindbeeld (volwassen boom) in gedachten en bekijken of de boom voldoende ruimte en de juiste condities heeft om dat eindbeeld te kunnen behalen.

Daarnaast dient rekening te worden gehouden met uw overige wensen, zoals de indeling van de tuin, schaduw, bladafval en toekomstig onderhoud. Door iets meer tijd te steken in het boom selectie proces bespaart u op termijn potentieel ongemak en kosten, en kunt u bovendien heerlijk genieten van uw boom!

Planten van de boom

Een planten van een boom lijkt op het eerste gezicht een simpele zaak, maar er zijn toch een hoop zaken die mis kunnen gaan, waardoor de boom niet goed aanslaat of doordat deze op de verkeerde plek staat, nooit zijn volledig potentieel zal kunnen bereiken. Een aantal zaken waar wij in ieder geval rekening mee houden zodat de boom een goede start krijgt zijn: 

  • De juiste boomsoort op de juiste plek
  • Kwalitatief goed plantgoed van een boomkweker
  • Plantput van voldoende omvang en goed voorbereid
  • Correcte plaatsing van boom in de put
  • Eventueel aangevuld met speciale boomcompost
  • Boompalen van de juiste lengte
  • Goede bewatering
  • Nazorg (die u indien gewenst meestal zelf kunt uitvoeren)

Wanneer planten we de boom?

Voor de meeste bomen is het mogelijk gedurende de periode van november tot en met maart / half april te planten, aangezien ze dan “in rust” zijn. Voorwaarde is uiteraard dat het niet hard vriest. Wanneer het tijdstip gekozen kan worden, kiezen we bij een aantal boomsoorten juist voor aanplant gedurende het najaar, aangezien de boom dan al een tijdje in grond zit voordat het voorjaar start. Bij voorjaarsaanplant zal de boom namelijk vrijwel direct moeten uitlopen, hetgeen veel energie kost. Voor sommige soorten met vlezige wortel (zoals notelaar) kan het juist weer beter zijn om in het voorjaar aan te planten.